dekarboksylacja

Kiedy wykonać dekarboksylację i na czym to polega?

Marihuana to roślina, dlatego nie musimy martwić się o to, że musimy do jej obróbki potrzebować wielkiego laboratorium. W domowym zaciszu czy innym miejscu wystarczy kilka prostych sztuczek, aby przerobić ją na produkt, który będzie miał wysoką wydajność, jeżeli chodzi o działanie medyczne I psychoaktywne. Jeżeli posiadasz susz cbd lub susz thc możesz być zainteresowany dekarboksylacją, aby zwiększyć skuteczność terapii.

Jak wykonać proces dekarboksylacji w swoim domu lub innym miejscu?

Nie jest to trudne. Wystarczy ją zapalić I dekarboksylacja jest gotowa. Jednak musielibyśmy do tego przygotować jakiegoś jointa lub blunta. Musielibyśmy się w tym momencie liczyć z powstaniem wielu szkodliwych substancji smolistych, które na nasze płuca będą miały niekorzystne działanie w dłuższym terminie. Mniej ryzykownym sposobem na dekarboksylację jest waporyzacja. Nie prowadzi do wystąpienia aż tak dotkliwych dolegliwości układu oddechowego u osób wrażliwych. Obie z tych metod jednak mają swoje wady i wspólną wadą ich jest to, że dym wdychany jest do płuc. Nie jest to zbyt wygodna ani elegancka metoda konsumpcji leku. Jeśli nie korzystasz z marihuany rekreacyjnie, wykonanie dekarboksylacji w piekarniku jest najlepszym sposobem.

Gotowanie czy pieczenie? Jak dekarboksylować?

Zaleca się dekarboksylację (proces dokładnie opisany na Nasiona Marihuany) przeprowadzać w wodzie lub w piekarniku. Dekarboksylacja w wodzie polega na tym, aby wrzucić ją do gotującej się wody i w ten sposób zdecydować, że woda ma około 100 stopni. Wystarczy zmielić pąki, zamknąć się w woreczku do gotowania I wrzucić do gotującej się wody w 100 stopniach. Wtedy czas, który jest potrzebny na dekarboksylację wynosi 90 minut, co jest optymalną metodą I wydaje się być najbardziej bezpieczną w zachowaniu walorów odżywczych konopi.

Drugim sposobem jest oczywiście włożenie konopi do piekarnika, na czas od 6 do 50 minut. Najlepszą skuteczność uzyskuje się oczywiście w niższej temperaturze, bo wtedy dochodzi do degradacji jak najmniejszej ilości kannabinoidów i terpenów. Polecana temperatura to 110 stopni i czas 50 minut.